Архіви рубрики ‘Документи УГКЦ’

Звернення Блаженнішого Святослава до свята Святого великомученика і цілителя Пантелеймона

Дорогі брати та сестри!

 

   9 серпня 2020 року Божого, у день пам’яті Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, у м. Києві вже вчетверте відбудуться урочистості з нагоди відзначення найкращих медиків України та нагородження їх орденом Святого Пантелеймона. Цією відзнакою за професіоналізм та милосердя, яка має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, будуть нагороджені найкращі лікарі та медичні працівники.   Читати далі »

«Ми щасливі, що є дітьми тих батьків, які за тоталітарних умов зберегли віру», – Глава УГКЦ у неділю Всіх святих українського народу

Сьогодні особливо дякуємо Богу за те, що ми, сини і доньки УГКЦ, перейняли свою віру від святих українського народу. Нове покоління єпископів і священників, монахів і монахинь пам’ятає наших попередників: мучеників та ісповідників віри часів комунізму, від яких ми навчилися вірити Богові.

На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час проповіді у неділю Всіх святих українського народу в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.  Читати далі »

Глава УГКЦ у Великодньому привітанні: «Христос особисто приходить до нас крізь замкнені двері карантину і каже: Не бійтеся! Мир вам!»

   Саме наша домашня Церква є місцем зустрічі з живим Христом. Це Він сьогодні до нас, до наших домівок особисто приходить у своєму воскреслому тілі крізь замкнені двері карантину і каже нам: Не бійтеся! Мир вам! Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму Великодньому привітанні до вірних та людей доброї волі.

   «Ми цьогоріч святкуємо Пасху по-особливому, – каже Блаженніший Святослав і додає, – аби пережити глибше цю подію, пригадаймо собі, як і коли вперше апостоли зустріли Воскреслого Христа. Як його найближчі учні сприйняли вістку про Христове Воскресіння».    Читати далі »

Лист Блаженнішого Святослава з рекомендаціями про те, як у час пандемії Covid-19 служити страсні й пасхальні богослужіння

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на численні прохання єпископів Церкви, як у час пандемії Covid-19 служити страсні й пасхальні богослужіння, дав декілька порад. Важливо зазначити, що УГКЦ є глобальною Церквою, яка присутня на всіх континентах. Тому поради Глави УГКЦ мають універсальний характер.

24 березня 2020 року Божого

 

Високопреосвященним і преосвященним владикам у їхніх осідках

Високопреосвященні та преосвященні владики!

Дорогі співбрати в Христовому священстві!

 

    Багато владик звертається до мене з проханням дати поради, як у ці складні часи пандемії Covid-19 служити страсні й пасхальні богослужіння.

    Щоб допомогти єпископам сформувати критерії стосовно поведінки священників у цих надзвичайних обставинах, порадившись із нашими митрополитами в Україні та заслухавши думки Патріаршої літургійної комісії, подаю такі пропозиції:

  1. Якщо у Страсний тиждень і на світле свято Воскресіння Христового в країнах нашого проживання триватиме карантин, то пасхальні богослужіння слід проводити в такий самий спосіб, як ми молилися в неділі Великого посту.

    Треба заохочувати вірних якнайбільше користати із трансляцій церковних богослужб і наук Божого Слова, щоб духовно завершити Великий піст і Страсний тиждень та гідно святкувати Пасху Господню.

  1. Страсні й великодні служби цього року в усій Католицькій Церкві служаться без участі вірних – заради безпеки, щоб зменшити контакт між людьми і не поширювати вірусів.   

Читати далі »

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА 2019 р. Б.

ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

Високопреосвященним і преосвященним владикам, всесвітлішим, всечеснішим і преподобним отцям, преподобним ченцям і черницям, дорогим у Христі мирянам Української Греко-Католицької Церкви

Христос воскрес!

Від раннього ранку чуваймо і, замість мира, пісню принесім Владиці, і Христа побачимо – правди Сонце, що всім життя освітлює.

 Пісня 5 Канону Воскресної утрені

Дорогі в Христі!

Сьогодні небо і земля, ангели і люди проголошують на весь всесвіт найповніший вияв істини: Христос воскрес! Силу цього привітання відчуває кожен із нас, від наймолодшого до найстаршого, відповідаючи: воістину, насправді, дійсно Христос воскрес! Усіма мовами ми цю істину урочисто сповіщаємо словами пасхального Євангелія: «…і ми славу його бачили, славу Єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого» (Ів. 1, 14). Усі ми піднесені невимовною радістю і оживлені Воскресінням Христовим – Він бо воскресає і живе для того, щоб жили і воскресали в Ньому та разом із Ним і ми.   Читати далі »

Послання Блаженнішого Святослава до молоді на Квітну неділю

Справжня свобода неможлива без відповідальності. Свобода без відповідальності стає сліпою і руйнівною силою, сваволею, що закриває очі на дотеперішні здобутки, нищить наявне добро – особисте та суспільне – і ставить під сумнів особисте та національне «завтра».

Коли Син вас визволить,
то справді станете вільні.

Ів. 8, 36

Дорога в Христі молоде в Україні та на поселеннях!

Із великою радістю, як і щороку, хочу скористати з нагоди Квітної неділі, урочистого В’їзду Христа-Господа в Єрусалим, щоб звернутися до вас із пастирським словом. Адже молодь, за словами Папи Франциска, – це Боже «тепер» нашої Церкви й народу, в якому Бог прагне об’явити свою присутність, своє милосердя і своє спасіння. Як це зробив Христос тоді, коли входив до свого царського міста та започаткував урочистий прихід свого Царства у смиренному служінні, так Він у своєму вічному «тепер» через вас хоче сьогодні нести у світ своє світло і свою надію. Від вашої відкритості до Христа, чутливості до того, чим сьогодні живе ваша Церква і народ, від вашої здатності брати відповідальність за себе і світ – залежить майбутнє.   Читати далі »

Великоднє послання Блаженнішого Святослава

Високопреосвященним і преосвященним владикам, всесвітлішим, всечеснішим і преподобним отцям, преподобним ченцям і черницям, дорогим у Христі мирянам Української Греко-Католицької Церкви!

Христос воскрес!

 

Богоотець Давид перед отіненим ковчегом граючи веселився.
Ми ж, народ Божий, святий, прообразів здійснення бачивши,
Веселімось у Бозі, бо воскрес Христос як всемогутній.

Пісня 4 Канону Воскресної утрені  Читати далі »

ПОВІДОМЛЕННЯ !!!

Нагадуємо на необхідності дотримуванні вимог чинного законодавства та вказівок цивільної влади щодо обмежень і правил поведінки на час карантинних заходів, а саме:

  1.  одягати захисні маски,
  2.  дотримуватись дистанції 1,5 – 2 метри,
  3.  не скупчуватись у групи більше 2-ох осіб,
agapit.1«Негоже турбувати Господа про що б то не було, крім як порятунок своєї душі. Не про тіло просіте, не про здоров’я, не про живіт піклуйтеся свій, - усе це є тлін порожній, у бажаннях ненаситний. Бо немає прохання більш гідного, ніж прохання про порятунок душі своєї».

Агапіт Печерський.

ОБЕРЕЖНО СЕКТИ !!!

13.01.8Новітні секти та схизми

Хто такі "Підгорецькі"? (Догналівці)

Про схизму лефевризму.

Пересторога вірним Греко-Католицької Церкви (читати)

Патріарх Філарет відкидає і не визнає секту догналітів   (читати)

Свідки Єгови, хто вони?  (читати)